Ce este foliculita? 

  • Firul de păr este format din două părți: una externă, pe care o putem vedea cu ochiul liber, și o parte internă, fixată în piele, cunoscută ca rădăcina firului de păr – foliculul pilos.  
  • Foliculita reprezintă inflamația părții interne cauzată de blocarea sau iritarea orificiului prin care firul de păr iese la suprafață.  
  • Se caracterizează prin mici umflături roșii cu cap alb-gălbui care conțin puroi (pustule), cu un fir de păr în centrul acestora sau, uneori, doar prin acea umflătură roșie pe care o observăm pe corp. 
  • Poate afecta orice zonă unde sunt fire de păr, mai ales în zonele umede și transpirate cum ar fi axile, fese, scalp, spate, decolteu sau în zonele unde folosim lama de ras -barbă, picioare.  
foliculita-furuncul-miodera
Figură 2 - Saurat, 6è Ed, 2017, pg 97, Chapitre 2-2 Dermatoses microbiennes

Simptome și complicații posibile ale foliculitei:

  • Leziunile pot fi dure la palpare, dureroase și pot să provoace mâncărimi. 
  • Inflamația poate fi la suprafața orificiului de păr sau mai profundă, spre rădăcină; persistența inflamației în profunzime duce la formarea furunculul, o afecțiune mult mai gravă, caracterizată prin apariția unui nodul dureros sub piele, care necesită terapie cu antibiotic. 
  • Persistența foliculitei pe termen lung, deci a inflamației prelungite (foliculită decalvantă) poate afecta porțiuni de piele, pe care nu va mai crește niciodată păr, acesta fiind distrus în procesul inflamator. 
  • Netratată, foliculita persistentă pe termen lung poate lăsa cicatrici și hiper sau hipopigmentări. 
Foliculita-simptome
Figură 3 - Folliculitis | Symptoms, Types, and Treatments microbiennes

Factori favorizanți ai foliculitei: 

  • temperaturile ridicate și umiditatea; 
  • transpirația în exces și macerarea pielii; 
  • iritație prin frecarea pielii de haine;  
  • epilare în sens opus creșterii firului de păr; 
  • bărbierit cu lama; 
  • obezitate – se păstrează umiditatea în pliuri; 
  • medicamente care scad imunitatea locală precum glucocorticoizii; 
  • creme ocluzive; 
  • boli autoimune sau în context de infecție HIV; 
  • diabetul zaharat necontrolat este însoțit frecvent de leziuni de foliculită. 

Ce tipuri de foliculită există? 

Infecțioase – prin contaminarea cu bacterii, fungi, paraziți sau virusuri

Foliculita bacteriană este cauzată cel mai frecvent de Staphylococcus aureus, microorganism condiționat patogen, care in anumite situații de stres, imunitate scăzută sau susceptibilitate individuala poate cauza infecții 

De obicei, se vindecă în cateva zile. Dacă infecția persistă, trebuie să vă adresați unui medic specialist pentru tratament adecvat și diagnosticarea corectă a tipului de foliculită.  

Culturile bacteriene din pustule au ca rezultat, de obicei, o floră normală, sau pozitivarea pentru Staphylococcus aureus.   

Zonele anatomice purtătoare de Staphylococ ale pacientului și ale contacților apropiați trebuiesc tratate în cazurile reapariției infecției, după un tratament corect al foliculitei.  

Staphylococcus aureus meticilinio-rezistent (MRSA) comunitar – un Staphylococc rezistent la antibioticele clasice administrate, poate fi transmis prin contact cu pielea cu o altă persoană. Astfel, igiena mâinilor este foarte importantă în evitarea contaminării. 

 

Foliculita simplex
Figură 4 – Folliculitis simplex – Braun Falco -p 161

                                                     

 

Foliculita staphylococcică a bărbii, cunoscută în termeni medicali ca sicosis, este o formă particulară de foliculită cu evoluție bruscă și, de multe ori, recidivantă, întreținută și agravată de raderea frecventă a bărbii cu lama. Tratamentul constă în măsuri generale de igienă locală și terapie antibiotică topică sau sistemică.

                                                           

 

Figură 5 - Folliculitis barbae

„Hot tub folliculitis” sau foliculita de băi fierbinți/jacuzzi apare după utilizarea de jacuzzi, piscine încălzite la 12 – 48h după utilizare și este cauzată de Pseudomonas Aeruginosa. Leziunile apar predominant pe trunchi. Necesită tratament adecvat local și sistemic pentru vindecare.

                                                           

 

foliculita-infectioasa
Figură 6 - Infectious folliculitis
foliculita-infectioasa-2
Figură 7 - Infectious folliculitis

Foliculita cauzată de bacterii gram negative este o erupție alcătuită din leziuni cu cap galben, cu puroi localizate în zonele seboreice ale feței – T zone. Pseudomonas este una dintre bacteriile implicate, pe lângă Klebsiella, Escherichia coli, Enterobacter și Proteus spp. Tratamentul este unul similar acneei, cu soluții care să usuce, antibiotice topice si, în cazuri mai grave, antibioterapie sistemică sau retinoizi.

                                                           

 

  • Tinea barbae apare mai frecvent la bărbații lucrători în ferme. Produce leziuni de foliculită în barbă, mai frecvent decât în zona mustății, firele de păr din pustule pot fi scoase cu ușurință. Tratamentul constă în terbinafină, griseofulvină sau itraconazol pe gură.

                                                           

 

foliculita-infectioasa-fig9
Figură 8 - Pityrosporum Folliculitis: Natural Treatment, Face, and More

Ciuperci

  • Cea mai comună ciupercă implicată în apariția foliculitei este Pityrosporum ovale (sau Malassezia). Apare de obicei la persoanele tinere și este agravată de căldură, factori ocluzivi (creme grase, unguente, uleiuri) și producția de sebum în exces. Afectează de obicei partea superioară a spatelui și pieptului și provoacă o senzație de mâncărime. Când stoarcem capul alb- gălbui al leziunilor, acesta va avea un aspect solid, reprezentând mai degrabă keratină decât puroi. Poate să apară și în contextul terapiei cu antibiotice sau la persoanele imunosupresate. Tratamentul constă în antifungice topice sau sistemice și soluții care opresc muliplicarea fungilor (fungistatice).

                                                           

Pityrosporum Folliculitis
Figură 8 – Pityrosporum Folliculitis
  • Foliculita cu Candida albicans o întâlnim în pliurile pielii (inghinal, axilar, submamar) sau în zona bărbii și provoacă o senzație de mâncărime. Apare frecvent la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Tratamentul constă în terapie antifungică adecvată și măsuri de igienă, evitarea frecării pielii în zona pliurilor.
  • Granuloamele Majocchi cauzate de Trichophyton rubrum se dezvoltă mai frecvent în cazul femeilor care se rad pe picioare. Leziunile sunt de tip folicular, putând să apară și noduli, sau pustule la periferia leziunilor de ciuperca produse de Tinea curirs sau corporis.

                                                 

foliculita-infectioasa-fig10
Figură 10 - Infectious folliculitis

Virusuri:

  • Foliculita cu herpes simplex – întâlnită la bărbații cu istoric de herpes simplex recurent la nivelul feței, care se bărbieresc cu lama și împrăștie virusul. O erupție foarte extinsă poate fi inâlnită la pacienții cu imunitate scăzută.
  • Foliculita are o dezvoltare rapidă, cu pustule grupate, înconjurate de roșeață. Tratamentul constă în comprimate antivirale timp de 5-10 zile.
Figură 11 - Infectious folliculitis

Paraziți – Demodex

  • Foliculita feței, în special a nasului, gâtului și scalpului pe un fond de roșeață poate fi cauzată de colonizarea rădăcinii firului de păr cu un parazit – Demodex. Afecteaza în special persoanele immunocompromise și persoanele în vârstă. Acesta se găsește în mod natural pe pielea nostră, dar în cantități mici. Tratamentul constă în creme antiparazitare sau monodoză de ivermectină calculată în funcție de kilograme corp.
Figură 12 - Infectious folliculitis

Foliculita iritativă

Este frecvent întâlnită după epilare cu lama, mai ales dacă folosim aceeași lama, sau prin smulgere la nivelul gambelor și coapselor și atunci când părul începe să crească și avem fire sub piele. . Trebuie oprit procesul de epilare/radere și evitarea iritării zonei. Epilarea cu lama se face cu spuma de ras din abundență sau se pot utiliza diverse creme pentru epilare chimică. Lama se schimbă la fiecare epilare.

fire-de-par-sub-piele-fig13
Figură 13 - Fir de par sub piele
Figură 14 -Fire de par crescute sub piele- Ingrown hairs - NHS

La bărbați apare în cazul bărbieritului cu lama. În zona bărbii foliculita iritativă este cunoscută ca pseudofolliculitis barbae, deoarece nu se asociază cu o infecție.

  • Aplicarea de unguente ocluzive, uleiuri, plasturi adezivi pot cauza foliculita iritativă sterilă, fără bacterii implicate.
  • Foliculita prin frecarea de haine (la persoanele care stau mult pe scaun – IT-iști, șoferi) sau prin purtarea de haine foarte strâmte.
Figură 15 - Pseudofolliculitis barbae

Foliculite cauzate de medicamente

  • Aspect acneiform.
  • Pot apărea la aproximativ 2 săptămâni de la începerea unei medicații noi, dar variază în funcție de doza și durata aplicării.
  • Medicamente care pot cauza foliculită: corticosteroizi, hormoni androgeni, litium, izoniazida, anticonvulsivante, complexe de vitamine B-uri, ACTH (hormon adrenocorticotropic) și unele medicații oncologice.
  • Aplicarea de corticosteroizi topici pe termen lung poate să cauzeze foliculită în zona aplicată.

 

Foliculita actinică – indusă de soare

  • Este o foliculită sezonieră dezvoltată de obicei după prima expunere la soare în sezonul de primavară-vară. Pustule foliculare apar pe spate în partea superioară, pe piept și pe brațe, la 24-30h după expunere.
  • Recomandările sunt de a evita soarele, deoarece crema cu factor de protecție nu previne apariția lor. Se pot aplica creme cu corticosteroizi sau terapii sistemice cu retinoizi pe o perioadă de câteva luni.

 

Figură 16 - Foliculita actinică
Figură 16 - Foliculita actinică

Tratament foliculită

Măsuri generale de igienă și îngrijire

  • Pentru a scapă definitiv de foliculită, soluția optimă este EPILAREA DEFINITIVĂ CU LASER.
  • Cel mai adesea foliculita este o afecțiune limitată, cu vindecare în 7-10 zile, care răspunde favorabil la măsuri generale de igienă, cu menținerea curată a pielii afectate și aplicarea de soluții dezinfectante, care să usuce.  
  • Formele mai extinse pot necesita tratament sistemic adaptat tipului de foliculită, cu antibiotice, antifungice sau antivirale pe o anumită perioadă de timp. 
  • În cazul în care foliculita dumneavoastră nu raspunde la măsurile de igienă mai sus recomandate este imperios necesar să vă adresați unui medic specialist dermatolog pentru un diagnostic corect și pentru a primi tratamentul de specialitate adecvat.  

Tratament Foliculită

Prețuri EPILARE LASER — PRIMELASE

Listă Preţuri

Picioare integral800 LEI / ședință
( Picioare integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone4.000 LEI
Gambe400 LEI / ședință
( Gambe ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Coapse450 LEI / ședință
( Coapse ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.250 LEI
Inghinal300 LEI / ședință
( Inghinal ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Linie Bikini150 LEI / ședință
( Linie Bikini ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Axilă200 LEI / ședință
( Axila ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.000 LEI
Mustață100 LEI / ședință
( Mustață ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Bărbie150 LEI / ședință
( Bărbie ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Gât300 LEI / ședință
( Gât ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Perciuni150 LEI / ședință
( Perciuni ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone750 LEI
Față integral300 LEI / ședință
( Față integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Antebraț300 LEI / ședință
( Antebraț ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Braț integral400 LEI/ ședință
( Braț ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Interfesier100 LEI / ședință
( Interfesier ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Fese350 LEI / ședință
( Fese ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.750 LEI
Abdomen300 LEI / ședință
( Abdomen ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.500 LEI
Piept250 LEI / ședință
( Piept ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone1.375 LEI
Linie albă abdomen100 LEI / ședință
( Linie albă abdomen ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone500 LEI
Zona Lombară400 LEI / ședință
( Zona Lombară ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Spate integral600 LEI / ședință
( Spate integral ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone3250 LEI
Umeri400 LEI / ședință
( Umeri ) PACHET × 7 Ședințe + Extra 20% Discount pentru mai mult de 2 zone2.000 LEI
Full Body1.500 LEI / ședință
Extra Full Body2.000 LEI / ședință
ABONAMENTE
Abonament × 7 Ședințe FULL BODY BRAȚE AXILE PICIOARE INGHINAL TOTAL + 3 zone mici la alegere7.000 LEI
Abonament × 7 Ședințe Extra FULL BODY (pe TOATE zonele corpului unde se dorește)9.500 LEI
Vezi toate prețurile