Micoza unghiilor sau onicomicoza: Ce este?

Onicomicoza reprezintă infecția fungică a unghiei – o ciupercă, ce invadează unghia (lama unghială) precum și pielea de sub aceasta (patul unghial).

Poate afecta atat unghiile de la mâini cât si de la picioare, iar infecția se poate răspândi de la o unghie la alta precum și de la o persoană la alta ( mai ales între membrii familiei).

Onicomicoza afectează de  7-10 ori mai frecvent unghiile de la picioare decât pe cele de la mâini. Explicația constă în faptul căunghiile de la mâini cresc de 3 ori mai rapid decât cele de la picioare, iar astfel, ciupercile nu au timp să se extindă în lama unghială și subunghial.

Micoza unghiei nu trece de la sine. Necesită un tratament adecvat personalizat și eliminarea factorilor favorizanți ce întrețin apariția și dezvoltarea fungilor.

De unde poti lua ciuperca/micoza unghiei?

Pielea menținută uscată, ferită de umezeală, descurajeazăcolonizarea fungilor, iar descuamarea pielii îi îndepărtează. În ciuda acestor lucruri, mecanismele de protecție ale pielii pot eșua din cauza traumelor locale, iritațiilor, încalțămintei strâmte, incomode sau a macerației. În plus, ocluzia pielii cu materiale sintetice, irespirabile, poate afecta funcția berierei cutanare, crescând temperatura locală și umiditatea. Prin inhibarea mecanismelor de protecție ale pielii, apar infecțiile fungice.

Micoza unghiei poate fi cauzată de mai multe tipuri de fungi:

Dermatofiți, levuri, mucegaiuri

1. Dermatofiți: cei mai frecvenți patogeni implicați sunt Tricophyton rubrum și Tricophyton mentagrophytes; sunt fungi care se transmit de la alte persoane, de la animale saudin sol, prin contact direct, sau în cazul contaminăriiumane, prin pielea descuamată sau prin utilizarea la comuna dușurilor, piscinelor, încălțămintei. Sunt fungi care se hrănesc cu cheratină; astfel, infecția poate să apară la nivelul unghiilor, părului sau pielii și nu traversează pielea, nu există o afectare internă de organe.

9k=

Figure 2 https://www.nhs.uk/conditions/fungal-nail-infection/

2. Levuri: candida albicans – sunt ciuperci saprofite care se găsesc în mod natural pe pielea noastră. În condițiile unuiclimat cald, cu multă umezeală, sau la persoanele care se confruntă cu candidoză cronică a pielii și mucoaselor, infecția se poate extinde la nivelul unghiilor.

2Q==

            Figure 3 https://dermnetnz.org/topics/candida

3. Mucegaiuri – infecții oportuniste ale unghiei, care au nevoie de un traumatism local al unghiei sau de alte boliasociate pentru a se cantona la acest nivel. Reprezintă 10% din cazurile de onicomicoză și sunt mai rar întâlnite in Europa. Unghiile au un aspect similar celor infectate cu dermatofiți.

2Q==

Figure 4 https://dermnetnz.org/topics/non-dermatophyte-mould-onychomycosis

 

Factori de risc

Unghiile lovite, prin traumatisme locale (fotbal, încălțăminte strâmtă, ghete militare etc.)
Sporturile de apă
Persoanele care suferă de diabet zaharat
Persoanele care au membri ai familiei afectați de onicomicoză
Insuficiența venoasă și/sau arterială
Neuropatia periferică
Imunosupresia

Cum arată unghiile? Aspect clinic

Unghiile devin galben-maronii; unghia se poate îngroșa și se poate desprinde de pe vârful degetului, moment în care devinedureroasă; unghiile sunt friabile, sfărâmicioase.

Pielea din jurul unghiei poate fi și ea afectată, are o culoare roșie(eritematoasă) și este dureroasă – paronichie.

Foarte rar poate implica manifestari sistemice.

Tipuri de unghii afectate de ciuperci sau fungi (onicomicoze):

Onicomicoza subunghială distală și lateralăvârful unghiei și părțile laterale se ridică, se desprind sau capătă o colorație albgălbuie și se sfărâmă mult mai ușor (onicoliză).
Onicomicoza superficială albăpe partea superioară a unghiei apar pete albe neregulate; 2Q==
Onicomicoza subunghială proximalălama unghială proximala, înspre baza degetului, aproape de lunulă se îngroașă și iși modifică culoarea. Acest pattern este frecvent asociat cu imunosupresia organismului, infecție HIV.

Onicomicoza distrofică totală – Distrofia totală unghială apare în urma distrucției complete a unghiei secundar oricărei variante de onicomicoză menționate.9k=
Caracteristicile unghiei includ:
Hiperkeratoză subunghială – descuamare sub unghie
Denivelări și sfărâmarea capatului liber al unghiei
Culoare modificată a unghiei – galben, alb, gri sau verde
Dezlipirea unghiei de deget, distrugerea completă a unghiei

Descuamarea tălpii și a spațiilor interdigitale, cu macerație si colorație albicioasă prin asocierea cu ciuperca piciorului

Infecție periunghială cu pielea din jurul unghieii roșie(eritematoasă) și dureroasă

Onicomicoza poate să complice fecvent alte boli ale unghiei, precum psoriazisul sau traumatismele.

Diagnostic:

Onicomicoza poate fi diagnosticata clinic, prin examen local,sau în asociere cu alte investigații:

Dermatoscopia – poate diferenția între onicomicoză, onicoliză traumatică sau melanonichia-pigment la nivelul unghiei/patului unghial.
Examen micologic direct
Examen histopatologic
Culturi
Examen PCR

În ciuda acestor examinari, rezultatele fals negative sunt foarte mari (până la 60 % din cazuri). Astfel, un examen paraclinic nu este întotdeauna relevant.

Diagnostic diferential:

Condiții benigne:

Infecții bacteriene precum cea produsă de Pseudomonas aeruginosa – unghia prezintă o culoare galbenverzuie
Psoriazis
Lichen plan
Veruci subunghiale și periunghiale
Exostoză subunghială
Onicomatricomformațiune tumorala benigna a matricei unghiale
Sindromul unghiilor galbene
Distrugerea unghiei prin traumatisme repetate
Onicogrifoză

Conditii maligne:

Carcinom scuamo-celular subunghial
Melanom subunghial

Recomandări generale de prevenție:

nu mergeți desculți la piscine, saune sau locuri publice
evitați purtarea șosetelor din material sintetic care pot favoriza umezeala și dezvolutarea ciupercilor
purtați încălțăminte comodă, care să nu vă strângă și săpermită piciorului să respire
dezinfectați instrumentele de manichiură/pedichiură înainte și după utilizare
nu impumutați șosete sau încălțămintea altei persoane
dacă suferiți de hipersudorație la nivelul tălpilor, puteți utiliza antiperspirante potente care limtează umezeala locală
utilizați spray-uri dezinfectante pentru încălțăminte
manichiura semipermanentă poate favoriza apariția infecțiilor fungice

Metode de tratament

Unghia de la picior crește cu 1-3mm/lună; de aceea trebuie sa avem multă răbdare și să insistăm cu tratamentul, chiar dacărezultatele nu se văd imediat; indiferent de opțiunea terapeutică, tratamentul este unul de lungă durată.

Ca metode de tratament discutăm de:

antifungice aplicate local sau sistemic, pe o perioadă lungăde timp – de la câteva luni la 1 an – infecțiile ușoare care afectează mai puțin de 50% din suprafața unghiei saumaxim 2 unghii implicate, pot răspunde medicației locale, dar unghiile afectate în procent > 50 % necesită de multeori antifungice orale pentru câteva luni.
cremele cu uree și acid salicilic ca tratament adjuvant pentrua subția unghia.
tratament cu laser vascular DermaV în clinică; utilizândunda laser încălzim țesuturile, iar temperaturile ridicate ducla moartea fungilor.

2Q==

laser CO2 cu ajutorul căruia creem microcanale prin care antifungicele aplicate topic pătrund în straturile profunde, crescând eficiența terapiei.

Z

Avulsia unghiala/smulgerea unghiei chirurgical sub anestezie locală nu mai este considerată un tratament de elecție din cauza actului medical traumatic si a lipseiîndepărtării infecției fungice locale, cu reapariția infecțieiodată ce unghia a crescut la loc.

Bibliografie:

1. Fitzpatrick Dermatology ed 9 – Part 24 Fungal Diseases
2. Bolognia ed 4 – Section 12
4. Frank J. Dowd, Dermatophyte Infections, Editor(s): S.J. Enna, David B. Bylund, xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference, Elsevier,2007, Pages 1-4, ISBN 9780080552323,doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60907-9.
5. Hainer BL. Dermatophyte infections. Am Fam Physician. 2003 Jan 1;67(1):101-8. PMID: 12537173.